Scroll Top

Pressmeddelanden

PRESSMEDDELANDE 2023-10-31

Fredrik Malmberg slutar som chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör

Säsongen 2023–2024 blir den sista med Fredrik Malmberg som chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör.

– Efter tolv fantastiskt framgångsrika och utvecklande år med Fredrik Malmberg som chefdirigent så lämnar han nu den här posten. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Fredrik, som nu utnämns till hedersdirigent för kören, säger Olof Akre, ordförande.

Fredrik Malmberg tillträdde som chefdirigent år 2012 och har sedan dess dirigerat över 100 konserter med kören. Höjdpunkter under samarbetet har bl.a. varit a cappella-konserterna i Konserthuset Stockholm samt flertalet turnéer i Sverige och utomlands. Vid sidan om sitt uppdrag i Eric Ericsons Kammarkör är Fredrik Malmberg professor i kördirigering vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, kyrkomusiker i Oscars församling i Stockholm och konstnärlig ledare för Vokalharmonin.

– Tiden som chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör har haft mycket stor betydelse för mig och jag är oerhört glad och stolt över vad vi åstadkommit tillsammans. Nu ser jag fram emot att ägna mer tid åt olika internationella uppdrag.

Avslutningskonsert för Fredrik Malmberg som chefdirigent blir i oktober 2024 i Konserthuset Stockholm.

Eric Ericsons Kammarkör är en professionell ensemble som grundades 1945 av Eric Ericson.

För mer information, kontakta:
Olof Akre, ordförande, 070-964 04 04, olof.akre@eekk.se

 


PRESSMEDDELANDE 2023-05-22

Nordic Choir Expedition 2023

Nordens främsta körer kommer till Stockholm 7–8 juni

Fyra av Nordens främsta professionella körer samlas i Stockholm den 7 och 8 juni. Satsningen är del av Nordic Choir Expedition 2023 där Helsingfors kammarkör, Det Norske Solistkor, Ars Nova Copenhagen och Eric Ericsons Kammarkör presenterar körmusik på högsta internationella nivå. Under öppningskonserten den 7 juni på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm framför alla körer tillsammans ett beställningsverk av den estniska/ukrainska tonsättaren Galina Grigorjeva.

 

Det är tredje gången som Helsingfors kammarkör, Det Norske Solistkor, Ars Nova Copenhagen och Eric Ericssons Kammarkör samarbetar. Dessa fyra professionella körer har tidigare turnerat ihop 2016 och 2019, och då bland annat till Orkneyöarna, Nederländerna och Finland. Denna gång rör de sig mellan fyra nordiska huvudstäder för att knyta band och ge konsertbesökare unika musikupplevelser.

Ensemblerna ger egna konserter med start i Helsingfors 1–3 juni, därefter följer Oslo 3–5 juni och Stockholm 7–8 juni, och slutligen Köpenhamn 9–10 juni. I varje huvudstad framför även alla körer tillsammans ett femsatsigt beställningsverk av den estniska/ukrainska uppmärksammade tonsättaren Galina Grigorjeva. Texterna är skrivna av Tranströmer, Frederiksen, Teasdale och Yrjänä och delar något gemensamt – sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtida generationer.

Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek, säger tonsättaren Galina Grigorjeva.

– Det är fantastiskt att igen få samarbeta och utvecklas med våra nordiska kollegor. Jag hoppas att projektet blir en manifestation för rösten och dess uttrycksmöjligheter. Jag och våra sångare i Eric Ericsons Kammarkör ser fram emot att få bjuda på musik av Carl Nielsen, Djuro Zivkovic, Sven-David Sandström, Britta Byström, Krzysztof Penderecki, Thomas Jennefelt, Matthew Peterson, Felix Mendelssohn-Bartholdy, och förstås Galina Grigorjeva, kommenterar Fredrik Malmberg, chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör.

 

Öppningskonserten i Stockholm den 7 juni
I den här konserten utforskar Ars Nova Copenhagen under ledning av Graham Ross det komplexa förhållandet mellan människa och natur. Genom verk från olika tidsperioder – från Robert Pearsall Vaughan Williams, John Frandsen till Nicholas Maw, James MacMillan och Caroline Shaw – undersöks hur vårt föränderliga förhållande till naturen återspeglas i musiken.

I den andra halvan av konserten samlas alla fyra körer i ett uruppförande av verket Between the Earth and Skies signerat Galina Grigorjeva. Körerna sjunger en sats var; sats 1 på finska av A.W. Yrjänä: Alussa on sana, sats 2 på svenska av Tomas Tranströmer: Morgon, sats 3 på grönländska av Katti Frederiksen: Siuaama amiakkui, sats 4 på engelska av Sara Teasdale: There Will Come Soft Rains, för att därefter mötas i en mäktig, avslutande femte sats (utan text) med sjuttioåtta professionella sångare.

Onsdagen den 7 juni 2023, kl. 18.00–19.45 (inkl. paus) i Kungasalen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Mer info om konserten finns här och om minifestivalens övriga tre konserter i Stockholm här:

  • Helsingfors kammarkör 7/6, Storkyrkan i Stockholm
  • Eric Ericsons Kammarkör 8/6 i Maria Magdalena kyrka
  • Det Norske Solistkor 8/6 i Storkyrkan

Underlag om körer och turnéns hela program finns här: Nordic Choir Expedition 2023. Pressbilder finns att ladda ner här.

Öppningskonserten i Stockholm arrangeras i samarbete med Kungl. Musikhögskolan och med stöd av Statens kulturråd. Satsningen Nordic Choir Expedition 2023 har möjliggjorts med stöd från Europeiska unionen och Nordiska Ministerrådet/Nordisk kulturkontakt.

För mer information, kontakta:
Anna Cokorilo, pressansvarig, 070-602 51 15, anna.cokorilo@fst.se
Håkan Ekman, producent, 073-041 81 99, Eric Ericsons Kammarkör, hakan.ekman@eekk.se.