Scroll Top

Sibelius - Kullervo

thu20sep19:00thu20:40KonserthusetSibelius - Kullervo

Event Details

Tondikten Kullervo är Jean Sibelius första orkesterverk. Ett grandiost musikaliskt epos med den ohjälpligt tragiska Kullervo i centrum av det finländska nationaleposet Kalevala. Våren 1891 befann sig Sibelius i Wien för att studera, och det var där, i sin studentbostad, han fick de första idéerna till Kullervo.

Men lärarna var inte entusiastiska över de första ansatserna i Kullervo, som uppfattades som ”barbariska och råa”. Vilket inte är en helt felaktig beskrivning. Det var det finska i Sibelius som sjöd. Han hade i slutet av 1800-talet gjort en resa till Karelen tillsammans med vänner som samlade in runopoesi. En helt ny värld öppnade sig för Sibelius. Det gör det också i det magnifika Kullervo som spänner från djurisk primitivism till sofistikerade intryck från Wien.

Konserten inleds med Tobias Broströms feberaktigt intensiva Transit Underground. En konsertöppnare för orkester som precis som Sibelius Kullervo gärna sätter fart på fantasin. Men här handlar det snarare om storstadens pulserande liv, än om Sibelius musikaliska fantasy.

 

Tobias Broström Transit Underground
10min
Jean Sibelius Kullervo
79min

Kungliga Filharmonikerna

Sakari Oramo Dirigent

Tuija Knihtilä mezzosopran

Heikki Kilpeläinen baryton

Manskör ur Eric Ericsons Kammarkör

Polytekniska kören, Helsingfors

Time

20 September 2018 19:00 - 20:40(GMT+00:00)

View in my time

Location

Konserthuset

Other Events