Scroll Top

In rilievo Västerås Konserthus

sun25mar18:00sun20:00Västerås KonserthusIn rilievo Västerås Konserthus

Event Details

Konstmusiken befinner sig mer än andra konstformer i ett ständigt växelspel mellan det nya och det gamla. Sida vid sida ställs Brahms med Bach, Bartok med Berlioz trots att många år skiljer mellan deras tankesfärer och traditioner. På konserter och när vi lyssnar på radio har vi vant vid dessa kast. Helt olikt det sätt vi möter teaterkonsten, litteraturen eller bildkonsten där vi oftast kan försjunka i en epok i taget. Genom århundradena blir tonsättarna aktörer på samma arena, vilket inte minst ställer höga krav på det nyskrivna som skall mätas med den kvalitet som utmejslats genom decennier och sekel; endast det bästa överlever.

I denna konserts program ställs äldre verk i relief till musik från de senaste hundra åren. In rilievo!

En av vår tids mest framgångrika svenska tonsättare är Sven David Sandström. I många av sina verk har han valt att tackla konkurrensen från sina föregångare på ett alldeles speciellt sätt. Han ställer sig medvetet tätt intill, låter sig inspireras och skapar med sin musik en medveten relief till det historiska. I sin motett Der Geist hilft gör han Bach till sin samtalspartner.

Den polske modernisten Krzysztof Penderecki har i sitt senare skapande närmat sig traditionen, och i och med hans Agnus Dei öppnade han 1981 portarna till en mer romantisk ton i sin musik. Ett av de första postmodernistiska verken, tillägnat minnet av kardinal Stefan Wyszynski, centralgestalt i den polska oppositionen under efterkrigstiden.

Mot Pendereckis Agnus Dei ställs femstämmig musik av William Byrd hämtad från den elisabetanska guldåldern, från Shakespeares tid i slutet av 1500-talet.

I en betydligt mörkare tid drygt två hundra år tidigare, i digerdödens spår verkade Guillaume de Machaut i Frankrike. Hans Sanctus ur Notre Dame-mässan från 1360 inspirerar och fascinerar ända i våra dagar. En ny musik föddes: Ars Nova.

Frank Martin, född i Schweiz men framför allt verksam i Nederländerna komponerade sin dubbelköriga mässa på 1920-talet, men lät den ligga gömd, eller glömd i över fyrtio år. Det första svenska framförandet gjordes av Eric Ericson 1972, och sedan dess har den haft en central position i vår tids a cappellamusik.

Konserten är ett samarbete med Västerås Kammarkör dirigent Fredrik Winberg

 

Eric Ericsons Kammarkör dirigent Fredrik Malmberg

J S Bach                               Der Geist hilft

Sven-David Sandström       Der Geist hilft

William Byrd                       Agnus dei ur Mass for five voices

Krzysztof Penderecki          Agnus dei

Guillaume de Machaut      Sanctus ur Missa Nostre Dame

Frank Martin                       Sanctus ur Mässa för dubbelkör

Time

25 March 2018 18:00 - 20:00(GMT+00:00)

View in my time

Location

Västerås Konserthus

Other Events