Scroll Top

Helsingfors kammarkör & uruppförande Grigorjeva

fri09jun20:00fri22:00Köpenhamn, DanmarkHelsingfors kammarkör & uruppförande Grigorjeva

Event Details

a sea changed

a sea changed undersöker människans olika förhållanden till naturen. Från enkel njutning av naturens skönhet till det dödliga hotet från havet. Från havet som en metafor för våra innersta känslor till naturens kontinuitet inför mänsklig dårskap och förstörelse.

Människans interaktion med naturen undersöks från olika vinklar. William Shakespeares ord i Stormen kan ses i perspektivet av den klimatkris som vi nu genomlever: “The powers, delaying, not forgetting, have Incensed the seas and shores, yea, all the creatures, Against your peace.”

I den första delen av konserten möter vi Helsingfors Kammarkör under ledning av sin chefdirigent Nils Schweckendiek. Kören, som är sprungen ur den finländska Radiokören, upprätthåller och utvecklar den finländska körmusiktraditionen och har bland annat uruppfört ett stort antal nya verk. På den internationella scenen har man under de senaste åren hört kören i Oslo, Köpenhamn, New York, London och Bryssel.  

Galina Grigorjeva:
Between the Earth and Skies

Efter paus vidtar det danska uruppförandet av det stora beställningsverket av den estniska/ukrainska uppmärksammade tonsättaren Galina Grigorjeva. Verket är baserat på texter av A.W. Yrjänä, Tomas Tranströmer, Katti Frederiksen och Sara Teasdale. Beställningsverket kretsar kring frågor om den pågående klimatkrisen. Galina Grigorjeva skriver:

Texterna är skrivna av poeter från olika länder som delar något gemensamt –
sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtiden generationer.

Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek.

Körerna sjunger en sats var, och möts sedan i en mäktig, avslutande sats med alla de fyra körernas totalt åttio sångare.


Konsertlokal:
Trinitatis Kirke
Köpenhamn, Danmark

Program:
Antonin Dvorak: Songs of Nature (V Přírodě) op. 63
Evelin Seppar: Seesama meri
Jonathan Harvey: Marahi
Joel Järventausta: There will come soft rains
Perttu Haapanen: Strophes II
Frank Martin: Songs of Ariel
Erkki Melartin: Kukat Pinciolla
– Paus –
Galina Grigorjeva: Between the Earth and Skies (uruppförande)

Time

9 June 2023 20:00 - 22:00(GMT+02:00)

View in my time

Location

Köpenhamn, Danmark

Other Events