Scroll Top

Ethel Smyths mässa

fri10may19:00fri21:10KonserthusetEthel Smyths mässa

Event Details

Ethel Smyth (1858–1944) var exceptionellt talangfull och sökte sig till Leipzig som var en av de allra viktigaste musikstäderna under 1800-talet. Där mötte hon Dvořák, Tjajkovskij och Grieg, däremot tyckte hon att undervisningen på konservatoriet, som grundats av Mendelssohn-Bartholdy, var helt undermålig. I stället började hon studera privat för Heinrich von Herzogenberg och genom honom kom hon i kontakt med Clara Schumann och Johannes Brahms, som hon fick starkt stöd av.

Smyth kom att bli en mycket uppmärksammad personlighet, både som kompositör och som en av de ledande personerna kring suffragetrörelsen, som kämpade för kvinnlig rösträtt i England. På senare år har en del av hennes musik framförts i Konserthuset, men det är första gången någonsin som Mässa i D står på programmet. Den magnifika mässan är formad nästan som en opera och är melodiskt både smakfull och intrikat, dramatisk och uttrycksfullt målande. För sina insatser i England utnämndes Ethel Smyth till Dame of the British Empire.

Vi får också höra Bohuslav Martinus andra violinkonsert som på ett fenomenalt vis förenar romantik och impressionism där de utsökta melodierna kryddas med äventyrliga och virtuosa violinpassager. Solist är den tyske stjärnviolinisten Frank Peter Zimmermann.

Medverkande:
Kungliga Filharmonikerna
Sakari Oramo, dirigent
Eric Ericsons Kammarkör
Frank Peter Zimmermann, violin
Paulina Pfeiffer, sopran
Catriona Morison, alt
Michael Weinius, tenor
Tuomas Pursio, bas

Time

10 May 2019 19:00 - 21:10(GMT+00:00)

View in my time

Location

Konserthuset

Other Events