Scroll Top

Det Norske Solistkor & uruppförande Grigorjeva

sun04jun19:00sun21:00Oslo, NorgeDet Norske Solistkor & uruppförande Grigorjeva

Event Details

Det ville, vakre, forunderlige havet.

I alla tider har människor fascinerats och lockats av havet. Dess kraft, rikedom och skönhet har inspirerat otaliga kompositörer och textförfattare. Vid denna konsert presenterar Det Norske Solistkor och dirigenten Grete Pedersen gnistrande musik med havet som samlingspunkt. Musiken flätas samman med poesi uppläst av Tomas von Brömssen, en av Nordens mest populära skådespelare.

Ett av konsertens centrala verk är Sea Songs av Steve Martland. Martland var en dynamisk kraft i det brittiska musiklivet och skrev musik över olika musikstilar. Det livliga, minimalistiska verket skildrar sjömännens liv och berättar om farorna som väntar till sjöss, om samhörigheten mellan dem och om oron bland familjerna som väntar hemma.

Konserten inleds med Nautical Preludes där vi följer ett handelsfartyg som ger sig ut på de sju haven. Kompositören Lars Johan Werles kreativitet blomstrade när han började arbeta med text och röst, och Nautical Preludes är ett utmärkt exempel på det.

I Richard Strauss stillsamma Der Abend följer vi solens sista strålar mot havet. Schillers vackra text om kvällen och nattens stillhet, om förnyelse och återskapande, är sublimt tonsatt av Strauss.

Havet har stor betydelse för oss i norr och konserten bjuder på verk som kretsar kring detta. Dels verk av tre svenska tonsättare och dels norske Alfred Jansons Tre dikter av Ebba Lindqvist – ett stycke som följt Solistkoret länge. Vi möter också Lindqvists uttrycksfulla poesi i konsertens avslutning: uruppförandet av Gunnar Erikssons nya verk skrivet till dikten Sargassohav.

Det Norske Solistkor är en nyskapande ensemble fast förankrad i en rik körtradition. Som en av Europas ledande körer ger den spektakulära konserter i Norge och utomlands, i konsertsalar och kyrkor. Solistkoret består av 26 handplockade professionella sångare.

Galina Grigorjeva:
Between the Earth and Skies

Efter paus vidtar det norska uruppförandet av det stora beställningsverket av den estniska/ukrainska uppmärksammade tonsättaren Galina Grigorjeva. Verket är baserat på texter av A.W. Yrjänä, Tomas Tranströmer, Katti Frederiksen och Sara Teasdale. Beställningsverket kretsar kring frågor om den pågående klimatkrisen. Galina Grigorjeva skriver:

Texterna är skrivna av poeter från olika länder som delar något gemensamt –
sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtiden generationer.

Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek.

Körerna sjunger en sats var, och möts sedan i en mäktig, avslutande sats med alla de fyra körernas totalt åttio sångare.


Konsertlokal
Universitetets aula
Oslo, Norge

Program:
Lars Johan Werle: Nautical Preludes
Richard Strauss: Der Abend
Evert Taube: Inbjudan till Bohuslän
Alfred Janson: Tre dikter av Ebba Lindqvist
Arne Mellnäs: Havet
Gösta Nystroem: Tre havsvisioner
Steve Martland: Sea songs (utdrag)
Gunnar Eriksson: Glädjestranden (norskt uruppförande)
– Paus –
Galina Grigorjeva: Between the Earth and Skies (norskt uruppförande)

Time

4 June 2023 19:00 - 21:00(GMT+02:00)

View in my time

Location

Oslo, Norge

Other Events