Scroll Top

Det Norske Solistkor

thu01jun18:00thu19:15Helsingfors, FinlandDet Norske Solistkor

Event Details

Det ville, vakre, forunderlige havet.

I alla tider har människor fascinerats och lockats av havet. Dess kraft, rikedom och skönhet har inspirerat otaliga kompositörer och textförfattare. Vid denna konsert presenterar Det Norske Solistkor och dirigenten Grete Pedersen gnistrande musik med havet som samlingspunkt. Musiken flätas samman med poesi uppläst av Tomas von Brömssen, en av Nordens mest populära skådespelare.

Ett av konsertens centrala verk är Sea Songs av Steve Martland. Martland var en dynamisk kraft i det brittiska musiklivet och skrev musik över olika musikstilar. Det livliga, minimalistiska verket skildrar sjömännens liv och berättar om farorna som väntar till sjöss, om samhörigheten mellan dem och om oron bland familjerna som väntar hemma.

Konserten inleds med Nautical Preludes där vi följer ett handelsfartyg som ger sig ut på de sju haven. Kompositören Lars Johan Werles kreativitet blomstrade när han började arbeta med text och röst, och Nautical Preludes är ett utmärkt exempel på det.

I Richard Strauss stillsamma Der Abend följer vi solens sista strålar mot havet. Schillers vackra text om kvällen och nattens stillhet, om förnyelse och återskapande, är sublimt tonsatt av Strauss.

Havet har stor betydelse för oss i norr. Den andra delen av konserten bjuder på musikaliska pärlor som kretsar kring detta. Dels verk av tre svenska tonsättare och dels norske Alfred Jansons Tre dikter av Ebba Lindqvist – ett stycke som följt Solistkoret länge. Vi möter också Lindqvists uttrycksfulla poesi i konsertens avslutning: uruppförandet av Gunnar Erikssons nya verk skrivet till dikten Sargassohav.

Det Norske Solistkor är en nyskapande ensemble fast förankrad i en rik körtradition. Som en av Europas ledande körer ger den spektakulära konserter i Norge och utomlands, i konsertsalar och kyrkor. Solistkoret består av 26 handplockade professionella sångare.

Konsertlokal
Paavo-salen, Musikhuset
Helsingfors, Finland

Program
Lars Johan Werle: Nautical Preludes
Richard Strauss: Der Abend
Evert Taube: Inbjudan till Bohuslän
Alfred Janson: Tre dikter av Ebba Lindqvist
Arne Mellnäs: Havet
Gösta Nystroem: Tre havsvisioner
Steve Martland: Sea songs (utdrag)
Gunnar Eriksson: Glädjestranden (uruppförande)

Time

1 June 2023 18:00 - 19:15(GMT+03:00)

View in my time

Location

Helsingfors, Finland

Other Events