Scroll Top

Beethoven Symfoni nr 9

thu22feb19:00thu21:00KonserthusetBeethoven Symfoni nr 9

Event Details

När Beethovens nionde symfoni uruppfördes 1824 var solisterna tvungna att vända den då döve Beethoven mot publiken för att han skulle upptäcka jublet och de ivriga applåderna. Succén var enorm, och det skulle visa sig att Beethoven hade skrivit ett stycke för framtiden, som banade ny väg för konstmusikens utveckling. Kören har en viktig roll i symfonin, här axlad av eminenta Eric Ericsons Kammarkör.

Mirjam Tally är en estnisk tonsättare som är bosatt och verksam i Sverige sedan över tio år. Hennes stycke Lament skrevs som en pendang till Beethovens symfoni. Det var Norrlandsoperans Symfoniorkester som beställde verk av en rad tonsättare, med uppgiften att på något sätt koppla till en av Beethovens nio symfonier – vilken tonsättare som fick vilken symfoni bestämdes genom lottning. Tally valde att betona den lyriska sidan av Beethoven genom att bygga sitt verk på ett recitativ i cellostämman, hämtat från den fjärde satsen i den nionde symfonin.

Kvällens dirigent, Franz Welser-Möst, står för arrangemanget av Grosse Fuge för stråkkvartett till stråkorkester. Welser-Möst är chefdirigent för Cleveland Orchestra och återkommande gästdirigent för Wienfilharmonikerna.

Solister i Beethovens nionde symfoni är Dashon Burton, en baryton som prisats för sin praktfulla röst och som tidigare samarbete med Welser-Möst. Därtill alten Jennifer Johnston, som bland annat framträtt på La Scala och Bayerska Stadsoperan. Den norska sopranen Lise Davidsen har en lysande karriär på uppgång, med ledande roller på scener som Covent Garden, Stadsoperan i Wien och på Teatro Real i Madrid. Tenoren Norbert Ernst är en hett efterfrågad solist i operor av Wagner och Richard Strauss.

Mirjam Tally Lament – 10min
Ludwig van Beethoven Grosse Fuge, version för stråkorkester arr Franz Welser-Möst – 20min
Paus – 25min
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 9 ”Choral” – 66min

Kungliga Filharmonikerna

Franz Welser-Möst dirigent

Lise Davidsen sopran

Jennifer Johnston alt

Norbert Ernst tenor

Dashon Burton baryton

Eric Ericsons Kammarkör

Time

22 February 2018 19:00 - 21:00(GMT+00:00)

View in my time

Location

Konserthuset

Other Events