Scroll Top

Ars Nova Copenhagen & uruppförande Grigorjeva

wed07jun18:00wed20:00Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Valhallavägen 105Ars Nova Copenhagen & uruppförande Grigorjeva

Event Details

En fod i paradis

I den här konserten utforskas det komplexa förhållandet mellan människa och natur. Genom verk från olika tidsperioder undersöks hur vårt föränderliga förhållande till naturen återspeglas i musiken.

Konsertens titel kommer från Nicolas Maws verk One foot in Eden still I stand (1990), som är en vacker och hjärtskärande reflektion över hur industrialiseringen har utmanat vår känsla av enhet med naturen. Konsertens två andra samtida verk, Caroline Shaws gåtfulla How to fold the Wind och John Frandsens Weather4Cast inkorporerar på ett ironiskt sätt verkliga väderprognoser och kan kanske ses som mer lättsamma uttryck för samma distanserade relation till naturen.

Det här balanseras upp av några verk som bygger på en äldre, mer omedelbar relation till naturen. Växter, vilda djur, vind och väder används här som bilder på komplexa mänskliga känslor som saknad, hopp, längtan och glädje. Flera av verken är antingen direkt baserade på traditionella folkvisor från den engelskspråkiga världen eller stilistiskt inspirerade av dem.

Genom denna resa av kontraster inbjuds vi att reflektera över vårt förhållande till naturen och hur vi kan återupptäcka en känsla av sammanhållning och närvaro i våra egna liv.

I första halvan av den här konserten möter vi Ars Nova Copenhagen under ledning av dirigent Graham Ross. Ars Nova Copenhagen grundades 1979 och har sedan länge etablerat sig som en av Europas finaste vokalensembler. Ensemblen är specialiserad på tolkning av renässans polyfon körmusik och ny vokalmusik, som framförs med precision och nerv och med ett uttryck som väcker uppmärksamhet.

Ensemblen har genom åren turnerat i mer än 35 länder. Med en årlig konsertserie i Köpenhamn och Aarhus, många konserter i övriga Danmark och återkommande turnéer över hela världen, är ensemblen idag mer efterfrågad än någonsin.

Galina Grigorjeva:
Between the Earth and Skies

Efter paus vidtar det svenska uruppförandet av det stora beställningsverket av den estniska/ukrainska uppmärksammade tonsättaren Galina Grigorjeva. Verket är baserat på texter av A.W. Yrjänä, Tomas Tranströmer, Katti Frederiksen och Sara Teasdale. Beställningsverket kretsar kring frågor om den pågående klimatkrisen. Galina Grigorjeva skriver:

Texterna är skrivna av poeter från olika länder och delar något gemensamt –
sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtiden generationer.

Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek.

Körerna sjunger en sats var, och möts sedan i en mäktig, avslutande sats med alla de fyra körernas totalt åttio sångare.


Konsertlokal:
Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan
Stockholm, Sverige

Program:
Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr James Erb: Shenandoah
– Paus –
Galina Grigorjeva: Between the Earth and Skies (svenskt uruppförande)

Konserten arrangeras i samarbete med Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.


Biljetter:

   

Time

7 June 2023 18:00 - 20:00(GMT+02:00)

View in my time

Location

Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Valhallavägen 105

Other Events

Get Directions