Event Type NCE2023-Oslo
june
sat03jun19:00sat20:15Oslo, NorgeEric Ericsons Kammarkör

Event Details
Holy and bright Andlig, tröstande och rik på mystik är musiken, som presenteras av Eric Ericsons Kammarkör under ledning av Fredrik Malmberg. Först ut framförs Carl Nielsens innerliga,
Event Details
Holy and bright
Andlig, tröstande och rik på mystik är musiken, som presenteras av Eric Ericsons Kammarkör under ledning av Fredrik Malmberg.
Först ut framförs Carl Nielsens innerliga, av honom själv högt aktade Benedictus Dominus ur Tre Motetter for a cappella Kor (1929). De komponerades åren innan hans frånfälle, då han studerade vokala polyfoniska verk av renässanskompositörer. Pendereckis gripande Stabat Mater (1962) är skrivet för tre fyrstämmiga körer a cappella och kom senare att ingå i hans oratorium Lukaspassionen.
I Musica Psalterii Gloriosi ur Đuro Živkovićs sakrala motett, Lyra Laudis (2021), bygger texten på en välkänd etiopisk 1500-talsdikt till jungfru Marias ära, ”Enzira Sebhat”. Texten till Thomas Jennefelts stycke Dann entstrahlt….. (2013) är hämtad ur Andra Vatikankonciliet från 1965, som uttrycker den tidens förhoppning om fredens möjlighet trots pågående konflikter och krig.
I Sven-David Sandströms kantat Es ist genug (1986) återanvänder tonsättaren texten från en Buxtehude-kantat, citerar dess musik, och väver sömlöst in sitt eget material i verket. Poeten E. E. Cummings modernistiska, haiku-liknande naturpoesi inspirerade Matthew Peterson till An Inner Sky (2022). I sista satsen, Bright, tas orden isär, och sätts ihop på ett lekfullt och samtidigt djupsinnigt sätt.
Till Britta Byström nyskrivna verk Another part of the wood (2022) har texten hämtats ur Shakespeares pjäs En midsommarnattsdröm, och scenen där Titania vaggas till sömns av sina älvor. Felix Mendelssohn-Bartholdys Psalm nr 43, Richte mich Gott ur Drei Psalmen, op. 78 (1844), anses vara en av hans höjdpunkter inom körmusiken, med sin utstrålning av skönhet, frid och kärlek.
Konsertlokal:
Oslo domkirke, Norge
Program:
Carl Nielsen: Benedictus Dominus
Krzysztof Penderecki: Stabat Mater
Djuro Zivkovic: Musica Psalterii Gloriosi
Thomas Jennefelt: Dann entstrahlt…
Sven-David Sandström: Es ist genug
Matthew Peterson: brIght
Britta Byström: Another part of the wood
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Richte mich Gott
Time
(Saturday) 19:00 - 20:15(GMT+02:00) View in my time
Location
Oslo, Norge
Organizer
sun04jun19:00sun21:00Oslo, NorgeDet Norske Solistkor & uruppförande Grigorjeva

Event Details
Det ville, vakre, forunderlige havet. I alla tider har människor fascinerats och lockats av havet. Dess kraft, rikedom och skönhet har inspirerat otaliga kompositörer och textförfattare. Vid denna konsert presenterar
Event Details
Det ville, vakre, forunderlige havet.
I alla tider har människor fascinerats och lockats av havet. Dess kraft, rikedom och skönhet har inspirerat otaliga kompositörer och textförfattare. Vid denna konsert presenterar Det Norske Solistkor och dirigenten Grete Pedersen gnistrande musik med havet som samlingspunkt. Musiken flätas samman med poesi uppläst av Tomas von Brömssen, en av Nordens mest populära skådespelare.
Ett av konsertens centrala verk är Sea Songs av Steve Martland. Martland var en dynamisk kraft i det brittiska musiklivet och skrev musik över olika musikstilar. Det livliga, minimalistiska verket skildrar sjömännens liv och berättar om farorna som väntar till sjöss, om samhörigheten mellan dem och om oron bland familjerna som väntar hemma.
Konserten inleds med Nautical Preludes där vi följer ett handelsfartyg som ger sig ut på de sju haven. Kompositören Lars Johan Werles kreativitet blomstrade när han började arbeta med text och röst, och Nautical Preludes är ett utmärkt exempel på det.
I Richard Strauss stillsamma Der Abend följer vi solens sista strålar mot havet. Schillers vackra text om kvällen och nattens stillhet, om förnyelse och återskapande, är sublimt tonsatt av Strauss.
Havet har stor betydelse för oss i norr och konserten bjuder på verk som kretsar kring detta. Dels verk av tre svenska tonsättare och dels norske Alfred Jansons Tre dikter av Ebba Lindqvist – ett stycke som följt Solistkoret länge. Vi möter också Lindqvists uttrycksfulla poesi i konsertens avslutning: uruppförandet av Gunnar Erikssons nya verk skrivet till dikten Sargassohav.
Det Norske Solistkor är en nyskapande ensemble fast förankrad i en rik körtradition. Som en av Europas ledande körer ger den spektakulära konserter i Norge och utomlands, i konsertsalar och kyrkor. Solistkoret består av 26 handplockade professionella sångare.
Galina Grigorjeva:
Between the Earth and Skies
Efter paus vidtar det norska uruppförandet av det stora beställningsverket av den estniska/ukrainska uppmärksammade tonsättaren Galina Grigorjeva. Verket är baserat på texter av bland annat Tranströmer, Fredricsen och Yrjänä. Beställningsverket kretsar kring frågor om den pågående klimatkrisen. Galina Grigorjeva skriver:
Texterna är skrivna av poeter från olika länder som delar något gemensamt –
sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtiden generationer.
Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek.
Körerna sjunger en sats var, och möts sedan i en mäktig, avslutande sats med alla de fyra körernas totalt åttio sångare.
Konsertlokal
Universitetets aula
Oslo, Norge
Program:
Lars Johan Werle: Nautical Preludes
Richard Strauss: Der Abend
Evert Taube: Inbjudan till Bohuslän
Alfred Janson: Tre dikter av Ebba Lindqvist
Arne Mellnäs: Havet
Gösta Nystroem: Tre havsvisioner
Steve Martland: Sea songs (utdrag)
Gunnar Eriksson: Glädjestranden (norskt uruppförande)
– Paus –
Galina Grigorjeva: Between the Earth and Skies (norskt uruppförande)
Time
(Sunday) 19:00 - 21:00(GMT+02:00) View in my time
Location
Oslo, Norge
Organizer
mon05jun18:00mon19:15Oslo, NorgeHelsingfors kammarkör

Event Details
a sea changed a sea changed undersöker människans olika förhållanden till naturen. Från enkel njutning av naturens skönhet till det dödliga hotet från havet. Från havet som en metafor för våra
Event Details
a sea changed
a sea changed undersöker människans olika förhållanden till naturen. Från enkel njutning av naturens skönhet till det dödliga hotet från havet. Från havet som en metafor för våra innersta känslor till naturens kontinuitet inför mänsklig dårskap och förstörelse.
Människans interaktion med naturen undersöks från olika vinklar. William Shakespeares ord i Stormen kan ses i perspektivet av den klimatkris som vi nu genomlever: “The powers, delaying, not forgetting, have Incensed the seas and shores, yea, all the creatures, Against your peace.”
I den här konserten möter vi Helsingfors Kammarkör under ledning av sin chefdirigent Nils Schweckendiek. Kören, som är sprungen ur den finländska Radiokören, upprätthåller och utvecklar den finländska körmusiken och har bland annat uruppfört ett stort antal nya verk. På den internationella scenen har man under de senaste åren hört kören i Oslo, Köpenhamn, New York, London och Bryssel
Konsertlokal:
Universitetets aula
Oslo, Norge
Program:
Antonin Dvorak: Songs of Nature (V Přírodě) op. 63
Evelin Seppar: Seesama meri
Jonathan Harvey: Marahi
Joel Järventausta: There will come soft rains
Perttu Haapanen: Strophes II
Frank Martin: Songs of Ariel
Erkki Melartin: Kukat Pinciolla
Time
(Monday) 18:00 - 19:15(GMT+02:00) View in my time
Location
Oslo, Norge
Organizer
mon05jun20:00mon21:15Oslo, NorgeArs Nova Copenhagen

Event Details
En fod i paradis I den här konserten utforskas det komplexa förhållandet mellan människa och natur. Genom verk från olika tidsperioder undersöks hur vårt föränderliga förhållande till naturen återspeglas i musiken. Konsertens
Event Details
En fod i paradis
I den här konserten utforskas det komplexa förhållandet mellan människa och natur. Genom verk från olika tidsperioder undersöks hur vårt föränderliga förhållande till naturen återspeglas i musiken.
Konsertens titel kommer från Nicolas Maws verk One foot in Eden still I stand (1990), som är en vacker och hjärtskärande reflektion över hur industrialiseringen har utmanat vår känsla av enhet med naturen. Konsertens två andra samtida verk, Caroline Shaws gåtfulla How to fold the Wind och John Frandsens Weather4Cast inkorporerar på ett ironiskt sätt verkliga väderprognoser och kan kanske ses som mer lättsamma uttryck för samma distanserade relation till naturen.
Det här balanseras upp av några verk som bygger på en äldre, mer omedelbar relation till naturen. Växter, vilda djur, vind och väder används här som bilder på komplexa mänskliga känslor som saknad, hopp, längtan och glädje. Flera av verken är antingen direkt baserade på traditionella folkvisor från den engelskspråkiga världen eller stilistiskt inspirerade av dem.
Genom denna resa av kontraster inbjuds vi att reflektera över vårt förhållande till naturen och hur vi kan återupptäcka en känsla av sammanhållning och närvaro i våra egna liv.
I den här konserten möter vi Ars Nova Copenhagen under ledning av dirigent Graham Ross. Ars Nova Köpenhamn grundades 1979 och har sedan länge etablerat sig som en av Europas finaste vokalensembler. Ensemblen är specialiserad på tolkning av renässans polyfon körmusik och ny vokalmusik, som framförs med precision och nerv och med ett uttryck som väcker uppmärksamhet.
Ensemblen har genom åren och har turnerat i mer än 35 länder genom åren. Med en årlig konsertserie i Köpenhamn och Aarhus, många konserter i övriga Danmark och återkommande turnéer över hela världen är ensemblen idag mer efterfrågad än någonsin.
Konsertlokal:
Universitetets aula
Oslo, Norge
Program:
Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr James Erb: Shenandoah
Time
(Monday) 20:00 - 21:15(GMT+02:00) View in my time
Location
Oslo, Norge